Collageen in voeding: alles wat je moet weten voor een stralende huid!

Collageen in voeding: alles wat je moet weten voor een stralende huid!

Collageen is erg belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt voor de stevigheid van onze botten, elasticiteit en hydratatie van onze huid en een betere conditie van onze nagels en haren. Naarmate je ouder wordt maak je steeds minder collageen aan, maar gelukkig kan je de productie van collageen stimuleren. Hoe? Onder andere door het eten van voedingsmiddelen waar collageen in zit of eten van voeding die bijdraagt aan de aanmaak van collageen door je lichaam!

In dit artikel gaan we eerst in op waarom collageen belangrijk is voor ons lichaam en leggen we uit hoe je kunt zien dat je mogelijk een tekort aan collageen hebt. We vertellen hoe je de aanmaak van collageen kunt stimuleren door het eten van de juiste collageen voeding maar ook vooral wat je moet vermijden om het collageen niveau te behouden.

Wil jij weten hoe je de aanmaak van collageen stimuleert? Lees dan snel verder!

 

Waarom is collageen belangrijk voor ons lichaam?

Collageen speelt een belangrijke rol in het ondersteunen en beschermen van onze botten, gewrichten, huid, haar en nagels. De belangrijkste voordelen voor ons lichaam zijn:

 • Verbetering van de huid elasticiteit en vermindering van rimpels

 • Versterking van botten en gewrichten en het voorkomen van botontkalking

 • Verbetering van de nagel- en haarkwaliteit

 • Verbetering van de darmgezondheid

 • Verlichting van ontstekingen en pijn in het lichaam

 • Helpen bij spierherstel

 

Hoe merk je een collageen tekort?

Er zijn enkele tekenen waaruit je kunt opmaken dat je een tekort aan collageen hebt, zoals:

 • Rimpels en fijne lijntjes: collageen speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de stevigheid en elasticiteit van de huid. Een tekort aan collageen kan leiden tot rimpels en fijne lijntjes op de huid, vooral op het gezicht. Collageen helpt dus voor een gezonde huid.

 • Dunner en brozer wordend haar: collageen eiwitten dragen bij aan de opbouw van keratine, een eiwit dat de hoofdcomponent is van je haar.

 • Zwakke nagels: Collageen is ook van vitaal belang voor gezonde nagels en haar. Een gebrek aan collageen kan leiden tot broze nagels die gemakkelijk breken.

 • Gewrichtspijn: Collageen is aanwezig in het bindweefsel dat de gewrichten ondersteunt en beschermt. Een tekort aan collageen kan leiden tot stijfheid en pijn in de gewrichten.

 • Verminderde botdichtheid en gevoelige tanden: afname van collageen kan leiden tot botontkalking en gevoelige tanden. Naast collageen supplementen is het belangrijk om voldoende calciumrijke voedingsmiddelen te eten, zoals zuivelproducten, groene bladgroenten, amandelen en vis. Daarnaast zijn andere voedingsstoffen belangrijk voor sterke botten: vitamine K, magnesium en fosfor.

 • Verlies van spiermassa: Collageen is ook belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa. Een tekort aan collageen kan leiden tot een verlies van spiermassa en een afname van de spierkracht.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om collageen aan te vullen in het lichaam. Deze lees je hieronder.

 

Welke collageen voeding?

Voor het behoud van collageen en de aanmaak van nieuw collageen in het lichaam is het belangrijk om voldoende eiwitten (vis of vlees), gezonde vetten, vitamine C, vitamine D en zink binnen te krijgen.

Voeding dat collageen bevat:

 1. Vlees

  Vlees bevat een hoog gehalte aan collageen en eiwitten (Proline), Rundvlees, kip en varkensvlees zijn de beste bronnen van collageen.

  Rundvlees en varkensvlees bevatten bijvoorbeeld veel collageen in de vorm van pezen, kraakbeen en botten. Het koken van rundvlees op lage temperaturen gedurende lange tijd kan helpen om het collageen af te breken en het meer verteerbaar te maken. Kippenvlees is een andere uitstekende bron van collageen.

 2. Bouillon

  Getrokken bouillon van vlees bevat veel gelatine (glycine) en dus relatief veel collageen. Dit is ook hoe men vroeger op natuurlijk wijze collageen innam. Het kraakbeen en de botten van kip bevatten veel collageen en worden vaak gebruikt om getrokken bouillon of soep te maken.

 3. Vis

  In vis zit veel omega 3-vetzuren en dit geeft voor de huid tegen uv-straling. Ook heeft het eten van vis een positief effect op de huidhydratatie en vermindering van pigmentatie. Tonijn, zalm, haring sardines en markreel bevatten allemaal veel omega-3 en zijn dus goed voor het aanmaken van collageen. Ook kan je met deze vissen heerlijke gerechten maken.

 4. Lijnzaad

  Lijnzaad bevat veel omega 3-vetzuren en vele vezels waar ons lichaam veel baat bij heeft. Deze vetzuren worden niet door het lichaam zelf aangemaakt, dus het is verstandig om veel lijnzaad te eten. Je kan lijnzaad toevoegen aan je yoghurt, salade, smoothie of je kan lijnzaad koekjes maken.

 5. Chiazaad

  Chiazaden bevatten erg veel omega 3-vetzuren. Dit zorgt ervoor dat de huid goed gehydrateerd wordt en het verzacht ook de huid. Je kan chiazaad toevoegen aan je yoghurt, smoothie of maak heerlijke chiazaad pannenkoeken.

 6. Bonen

  Bonen zitten boordevol zink en hyaluronzuur. Dit zorgt voor hydratatie van de huid en dat deze in vorm blijft, dus dat is mooi meegenomen, want dit voorkomt rimpels en fijne lijntjes.

 7. Knoflook

  Het heeft misschien een sterke geur, maar het is erg goed voor de collageenvezels. In knoflook zit namelijk taurine, zwavel en liponzuur. Deze drie elementen zorgen dat de collageenvezels in je huid herstellen na beschadiging, dus wanneer je een gerecht gaat koken doe altijd een beetje knoflook in de pan, hierdoor herstelt je huid!

 8. Citrusvruchten

  Vruchten zoals citroen, sinaasappelen, limoen en grapefruit bevatten veel Vitamine C en zijn een must voor een stralende huid. Deze vruchten zijn gezond, lekker fris en helpen bij het tegengaan van acne en dus ook de aanmaak van collageen.

 9. Avocado

  Het is er verstandig om avocado te eten als je je huid van binnenuit wil verzorgen. Avocado bevat namelijk antioxidanten, vitamine E en omega 3-vetzuren. 

 

Welke voeding breekt collageen af?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die de productie van collageen in het lichaam kunnen afbreken, waaronder:

 1. Suiker en geraffineerde koolhydraten

 2. Wit brood, witte pasta en gezoete granen

 3. Alcoholische dranken

  Het is verstandig om van deze voedingsmiddelen zo min mogelijk te nemen en te vervangen met voedingsmiddelen die in de lijst hierboven genoemd zijn, dus waar veel eiwitten en omega 3 in zit.

   

  Factoren waardoor collageen afneemt 

  Er zijn factoren die ervoor zorgen dat collageen in je lichaam afneemt, namelijk alcohol, roken, Uv-straling, stress en suiker.

  1. Alcohol

   Het regelmatig drinken van alcohol is nadelig voor het aanmaken van collageen en voor de huid. Door alcohol droogt namelijk de huid uit, hierdoor kan de huid minder collageen aanmaken. Ook zorgt alcohol ervoor dat de bloedvaten verwijden, hierdoor verslapt de elasticiteit van de huid.

  2. Roken

   De chemische stoffen in tabak die je binnenkrijgt wanneer je rookt brengen schade toe aan het collageen en de elastine. Ook is nicotine slecht voor de bloedvaten. De nicotine vernauwt namelijk de bloedvaten en hierdoor komt er minder zuurstof en voedingsstoffen naar de huid.

  3. UV-straling

   UV stralen brengen schade aan de dermis. De dermis is de middelste huidlaag en deze huidlaag zorgt voor stevigheid van de huid. De stralen zorgen ervoor dat de dermis breekt en dat er elastine vezels onder de huid worden opgebouwd, hierdoor ontstaan er sneller rimpels.

  4. Stress

   Stress is erg slecht voor de aanmaak van collageen. Door stress gaat ons cortisol omhoog, hierdoor gaat je groeihormoon naar beneden. Je adrenaline is te hoog en je serotonine weer te laag. Een belangrijk punt is dat Cortisol proteïnen afbreekt en dat collageen onder andere uit proteïne bestaat. Stress blokkeert ook de aanmaak van vitamine D. Dit is hard nodig voor ons bindweefsel. Dit is dus ook de reden dat wanneer mensen veel stress hebben ze er wat slechter uitzien of een wat slechtere huid hebben.

  5. Suiker

   Voeding waar veel suiker in zit tast de collageenvezels aan. De suikers zetten zich vast op het collageen in de huid en hierdoor wordt het beschadigt. Dit proces wordt glycatie genoemd. Als het collageen steeds meer beschadigd raakt en wordt afgebroken, dan wordt het bindweefsel in de huid ook minder stevig en flexibel

    

  Collageen poeders: stimuleren van collageen aanmaak

  Voordelen van collageen supplementen

  Het voordeel van een collageen supplement innemen is dat deze een grote hoeveelheid collageen bevatten dat bovendien beter door je lichaam opgenomen kan worden. Dit omdat het niet eerst afgebroken hoeft te worden door het lichaam. Collageen poeder is veilig en kan in verschillende vormen worden ingenomen, bijvoorbeeld door het te mengen in smoothies of op te lossen in koffie of thee na het sporten.

  Vegan collageen of collageen uit dierlijke producten?

  Plantaardige collageen bestaat niet. Dieren maken namelijk net als mensen collageen aan, planten niet. Collageen is dus eigenlijk een eiwit dat wordt gewonnen van dieren. Dit wordt uitgekookt en vormt gelatine. Vervolgens kan dit gemalen worden tot collageenpoeder. Sommige collageen supplementen beweren plantaardig te zijn, maar zijn eigenlijk een eiwit / aminozuur mengsel. De echte collageen ontbreekt, en zorgt er dus niet voor dat je lichaam gestimuleerd wordt om (meer) collageen aan te maken. 

  Gehydrolyseerd collageen poeder

  Een collageen hydrolysaat is collageen dat nog verder verwerkt is dan gelatine. Tijdens het hydrolyseproces worden de eiwitten in gelatine afgebroken tot kleinere stukjes met behulp van enzymen. Hierdoor wordt het gemakkelijker door het lichaam opgenomen en verspreidt het zich ook beter in het lichaam.

   

  Hūmen - hoogwaardig gehydrolyseerd collageen poeder

  Het meest makkelijke om collageen aan te vullen in het lichaam is het gebruik van Hūmen collageen poeder, dit zijn geïsoleerde collageen peptiden die makkelijk worden opgenomen door het lichaam. Hūmen collageen behoort tot het beste collageenpoeder op de markt, is 100% bioactief, afkomstig uit Europa en wordt goed opgenomen door het lichaam.

   

  Conclusie

  Na het lezen van dit artikel weet je nu van alles over welke voedingsmiddelen je moet nemen om collageen te stimuleren en welke voedingsmiddelen en factoren slecht zijn voor je huid en zorgen voor collageen afbraak. Kies dus voor de beste voeding in combinatie met gehydrolyseerd collageen poeder van Hūmen. Onze 100% bioactieve collageen peptiden worden namelijk goed opgenomen door het lichaam en zijn een uitstekende aanvulling op jouw gezonde eetpatroon.