Typen collageen

Typen collageen

Wat is collageen?

Collageen is een lijmvormend eiwit wat onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen. De bouwstoffen van collageen zijn verschillende aminozuren. Dit geeft weer elasticiteit aan de spieren, botten, gewrichten, nagels, haar en huid. De collageenvezels zorgen er dus voor dat het van binnenuit wordt verstevigd en dat de huidstructuur wordt beïnvloed. Collageen houdt de huid als een soort lijm bij elkaar. 

Typen collageen

Er zijn in totaal meer dan 28 verschillende typen collageen, maar type 1 t/m 4 komen het meest voor in het menselijk lichaam en zijn het belangrijkst. 

Type I collageen

Het lichaam is tot 90% gevuld met type 1 collageen. De type I collageenvezels zijn te vinden in de botten, de bloedvaten, de huid, maar ook in het bindweefsel, kraakbeen en in littekenweefsel. Doordat collageen type I ook in littekenweefsel zit kan het helpen bij wondgenezing. De meeste mensen zullen Type I collageenvezels kennen van anti-aging eigenschappen. Type I verbetert de gezondheid en hydratatie van de huid en het minimaliseert het beste de rimpels.


Type II collageen

Collageen Type II staat erom bekend dat het goed de gezondheid van de gewrichten bevorderd en de gewrichten in optimale conditie houdt. Collageen type II vinden we terug in elastisch kraakbeen.


Type III collageen

Collageen type III zorgt voor structuur van onze spieren, organen en aderen. Deze vorm is de een na meest voorkomende vorm na type I. Type III komt ook veel voor in de darmen, hierdoor kan type III de training prestaties verbeteren. Doordat collageen type III het meest in de spieren wordt aangetroffen kan je type III het beste gebruiken wanneer je spiermassa wilt opbouwen.

Type IV collageen

Collageen type IV is essentieel voor de huid en zorgt voor een goede filtering van de huid en helpt bij de functie van de nieren en andere organen. Type IV vormt zich in vellen, omdat type IV een specifiek aminozuur (glycine) mist dat zich wel in de andere typen collageen bevindt.

Type V collageen

Collageen type V vinden we vooral terug in ons haar, maar ook in sommige lagen van de huid en in het weefsel van de placenta. Type V kan net zoals andere soorten collageen worden gevonden in collageenfibrillen. Collageenfibrillen zijn dunne collageenvezels. Type V wordt beschouwd als een cruciaal eiwit voor neonatale ontwikkeling, omdat de placenta van vitaal belang is om groeiende embryo’s van voedingstoffen en zuurstof te voorzien.


Waarom collageen gebruiken?

Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar wanneer je de leeftijd vijfentwintig jaar hebt gepasseerd kan het lichaam steeds minder goed zelf collageen aanmaken en na vijftig jaar maakt het menselijk lichaam bijna helemaal geen collageen meer zelf aan. Wanneer ons lichaam zelf geen collageen meer aanmaakt, dan ontstaan er rimpels en cellulitis in het lichaam. Dit zorgt er dus voor dat wanneer je ouder wordt en het collageen in je lichaam afneemt dat de huidelasticiteit minder wordt, dat de huid dunner en slapper wordt en dat spieren en gewrichten minder soepel worden.