Hoe collageen je huid door de seizoenen heen helpt

Hoe collageen je huid door de seizoenen heen helpt

Collageen gedurende de vier seizoenen

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat ons lichaam bijeen houdt. Het is het belangrijkste eiwit dat het menselijk bindweefsel bezit en bevindt zich voornamelijk in de dermis, ook wel de tweede huidlaag, van onze huid. Er zijn verschillende typen collageen, die ieder individueel meehelpen aan een specifiek onderdeel van het lichaam en daarmee de universele gezondheid.

Voordelen collageen

Collageen heeft vele verbazingwekkende voordelen. Het ondersteunt de vorming van elastine en bevordert de hydratatie van de huid. Het nemen van collagen gedurende de vier seizoenen helpt de huid soepel en gehydrateerd te houden bij wind, hitte en invloeden van buitenaf. Collageen verbetert de dichtheid van de collageenlaag in de huid, waardoor deze zich beter aanpast aan seizoensgebonden veranderingen.

Je huid in de zomer

In de zomer gebeurt er veel met je huid. Door de warme temperaturen en de invloed van de zon droogt de huid meer uit waardoor talgproductie lijkt te verminderen. In het begin oogt de huid minder vet, maar na loop van tijd neemt de talgproductie door uitdroging in over mate toe. Hierdoor ontstaat een vettere huid met meer onzuiverheden. Bovendien wordt de huid in de zomer aangetast door zowel zweet als overblijfselen van zonnebrandcrème. Door het gebruik van collageen poeder zal de aanmaak van talgproductie gestimuleerd worden zonder dat er overproductie opspeelt.

Je huid in de herfst

Door het sluiten van ramen en het opendraaien van de verwarming neemt de luchtvochtigheid in de herfst af. Hierdoor raakt de huid zijn vocht kwijt aan de omgeving waardoor de huid droger gaat aanvoelen. Bovendien nemen we in de herfstmaanden vaker en langer een warme douche, ook dit is niet bevorderlijk voor de huid en zorgt voor uitdroging. Naast het droge gevoel nemen ook rode plekjes en een trekkerig gevoel in deze tijd van het jaar toe. Collageen poeder zal de huid ondersteunen in de herfstmaanden doordat door het gebruik van collageen poeder zorgt voor een betere textuur van de huid waardoor deze minder vatbaar is voor droogte en een trekkerig gevoel.

Je huid in de winter

Door de lage luchtvochtigheid en koude temperaturen waaraan de huid wordt blootgesteld verandert de conditie van de huid in de winter. De vochtbalans in de huid neemt af en het wordt lastig om de huid van een goede hydratatie te voorzien. Daarnaast stappen we in de winter nog vaker en langer onder een warme douche dan dat we in de herfst al deden, waardoor de uitdroging van de huid in deze periode nog meer toeneemt.

Je huid in de lente

Waar men vaak denkt dat de overgang van winter naar lente soepel en zachtjes verloopt, is niks minder waar. Wanneer de lente intreedt neemt deze verschillende seizoensgebonden allergieën en andere moeilijkheden voor de huid met zich mee. Zo zitten er in de lentezon al schadelijke UV-stralen waar de huid nog niet aan gewend is. Daarnaast is de lentewind erg uitdrogend en werkt deze mee aan een droge, jeukende en vaker ontstoken huid.

Tot slot

Al met al kan er geconcludeerd worden dat collageen gedurende het jaar verschillende voordelen voor de huid met zich meebrengt. Door gebruik te maken van collageen poeder zal het lichaam ondersteunt worden om de huid door de externe factoren en seizoenswisselingen heen te helpen en er zo voor te zorgen dat deze zo min mogelijk wordt aangetast.