Collageen en de relatie met gezonde tanden

Collagen and its relationship to healthy teeth

Collageen is een eiwit dat in ons lichaam voorkomt en speelt een belangrijke rol bij het behouden van gezonde tanden en tandvlees. In dit artikel bespreken we de relatie van collageen met gezonde tanden en gezond tandvlees.

Wat is collageen?

Zoals hierboven al vermeld, is collageen een eiwit dat in ons lichaam voorkomt. Het is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel. Het geeft structuur en elasticiteit aan het haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Ook zorgt het voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Hoe beïnvloedt collageen de gezondheid van tanden en gezond tandvlees?

Collageen speelt een belangrijke rol bij het behouden van gezonde tanden en tandvlees. Het zorgt voor de structuur en sterkte van de tanden en het omliggende tandvlees. Het bevordert ook de groei van nieuwe tanden.

Collageen wordt geproduceerd door cellen genaamd fibroblasten. Deze cellen bevinden zich in het tandvlees, tanden en de botten rondom de tanden. Collageen helpt bij het herstellen en vernieuwen van beschadigde weefsels in de mond. Dit kan bijvoorbeeld zijn als het tandvlees ontstoken is. Tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Dit is een veelvoorkomend probleem dat door de ophoping van tandplak en tandsteen wordt veroorzaakt. De ophopingen van het tandplak en tandsteen kunnen leiden tot ontsteking van het tandvlees, bloedingen en tandverlies.

Collageen helpt dan bij het herstellen van het beschadigde weefsel en het voorkomen van tandvleesontsteking. Collageen versterkt namelijk het tandvlees en zorgt voor een betere hechting van de tanden. Ook kan collageen bijdragen aan de groei van nieuw bindweefsel. Dit kan ervoor zorgen dat de symptomen van tandvleesontsteking verminderen en hierdoor het risico op verdere schade aan de tanden en het tandvlees verminderen. 

Collageen en botverlies in de kaak

Botverlies in de kaak is een veelvoorkomend probleem bij ouderen en kan leiden tot tandverlies. Wanner het kaakbot dat je tanden omringt en ondersteunt, kleiner wordt, kunnen kiezen en tanden scheef of los gaan zitten, hierdoor kunnen er spleten tussen de tanden, kiezen en tandvlees ontstaan. (oral-b,z.d) Collageen kan helpen bij het voorkomen van botverlies in de kaak door bij te dragen aan de regeneratie van botweefsel. Ook kan het helpen om de tanden beter te ondersteunen en het risico op tandverlies te verminderen. 

 

collageen gezonde tanden

Collageen en voeding voor gezond tandvlees

Collageen speelt ook een belangrijke rol bij de opname van voedingsstoffen die nodig zijn voor gezonde tanden en tandvlees. Het zorgt ervoor dat mineralen zoals calcium en fosfor worden opgenomen. Het kan worden verkregen uit voedingsmiddelen zoals, eieren, vis en vlees. Een andere mogelijkheid om collageen binnen te krijgen zijn supplementen, zoals collageenpoeder of capsules. Het is erg belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan collageen en andere belangrijke voedingstoffen om de gezondheid van de tanden en het tandvlees te behouden.

Conclusie

Collageen speelt een belangrijke rol bij het behouden van gezonde tanden en tandvlees. Het draagt bij aan de versterking van de tanden. Ook helpt collageen bij het herstellen van beschadigd weefsel en het voorkomen van tandvleesontsteking. Het is dus erg belangrijk om collageen binnen te krijgen als je wil bijdragen aan een gezond gebit. Dit kan doormiddel van supplementen.

Bekijk ons aanbod en zorg voor een gezond en stralend gebit.


Bronnen

P&g, O. –. (z.d.-b). Botverlies in de kaak: Wat is het en tips ter voorkoming | Oral-Bhttps://www.oralb.nl/nl-nl/mondhygiene/mondproblemen/andere-mondelinge-gezondheidsproblemen/botverlies-in-de-kaak