Hoe kan collageen helpen bij de behandeling van acne?

Wat is acne?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters en ontstekingen op de huid. Het komt vooral voor bij tieners, maar kan ook latere leeftijd optreden. Het wordt veroorzaakt door verstopping van de talgklieren en overmatige talgproductie, hierdoor kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en ontstaan ontstekingen. De acne kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen. Het kan bijvoorbeeld het gezicht, de borst en de rug zitten. Het kan vaak een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven van mensen die er last van hebben. Er zijn. Verschillende behandelingen beschikbaar voor acne. Zo heb je bijvoorbeeld medicatie, chemische peelings en lasertherapie. Meer informatie over acne kan je op de website thuisarts vinden.

 

Acne, hoe ontstaat het?

Acne is de aandoening die het meeste voorkomt bij jongeren. Veel mensen weten niet hoe het ontstaat en wat je er tegen kunt doen. Acne ontstaan wanneer talgklieren in de huid worden geblokkeerd door te veel talg. Een talgklier producent collageen, keratine en vet. Wanneer dit proces wordt geblokkeerd kan acne ontstaan. Het collageen en keratine verzadigen en maken de huid ruwer waardoor talg nog meer wordt opgebouwd. Acne is niet alleen pijnlijk, maar het geeft je ook een onzeker gevoel. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties die je kunnen helpen om van je acne af te komen.

 

Helpt collageen tegen acne?

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en een belangrijk bestandsdeel vormt van het bindweefsel van de huid. Het zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid en speelt een belangrijke rol bij de genezing van wonden. Het wordt dan ook steeds gebruikelijker om collageen in te zetten voor de behandeling van acne. 

De werking van collageen op acne

Een van de meest effectieve manieren om collageen in te zetten bij de behandeling van acne is door middel van microneedling. Bij deze behandeling wordt doormiddel van een apparaat met hele fijne naalden kleine gaatjes in de huid gemaakt.  Dit zorgt voor een natuurlijke reactie van het lichaam waarbij er meer collageen wordt aangemaakt in de huid.

Het extra collageen zorgt ervoor dat de huid steviger en elastischer wordt en beter in staat is om zichzelf te herstellen. Dit kan helpen bij het verminderen van acne en het voorkomen van littekens. Microneedling kan ook helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering.

Collageensupplementen en acne

Een andere manier om collageen in te zetten bij de behandeling van acne is door middel van collageen-supplementen. Deze supplementen bevatten vaak collageenpeptiden, dit zijn kleine fragmenten van collageen die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Door het nemen van collageen-supplementen kan het collageen in de huid worden versterkt en kan het lichaam worden gestimuleerd om meer collageen te maken.

Onderzoek naar de werking van collageen-supplementen op acne

Het is goed om te weten dat het effect van collageen-supplementen op acne nog niet wetenschappelijk is bewezen. Er zijn enkele studies die suggereren dat collageen-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van acne, maar verder onderzoek is nodig om dit te bevestigen. In een studie uit 2014 werden 47 vrouwen met milde tot matige vorm van acne gedurende twaalf weken behandeld met collageen-supplementen. Na afloop van de studie was er sprake van een significante verbetering in de huidconditie en een vermindering van de acne bij de deelnemers. De onderzoekers concludeerden dat collageen-supplementen een veelbelovende behandeling kan zijn voor acne. (Proksch,2014)

Een andere studie uit 2018 onderzocht ook de werking van collageen-supplementen op acne. In dit onderzoek kregen 30 mannen en vrouwen met milde tot matige vorm van acne gedurende twaalf weken dagelijks 2,5 gram collageen-supplement. Na afloop van de studie waren er geen significante verbeteringen te zien in de huidconditie of de ernst van de acne bij de deelnemers. De onderzoekers concludeerden dat het effect van collageen-supplementen op acne nog onduidelijk is en dat er meer onderzoek nodig is. (Bolke,2018)

In een ander onderzoek uit 2020 werd hetzelfde uitgevoerd als bij de bovenste onderzoeken, dus de deelnemers kregen twaalf weken lang collageen-supplementen en na afloop waren er significante verbeteringen in de huidconditie te zien. (Wang,2020) Hoewel deze studies suggereren dat collageen-supplementen mogelijk kunnen helpen bij het verminderen van acne, is er meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. Het is ook belangrijk om op te merken dat de studies klein waren en dat er meer grootschalige studies nodig zijn om de effecten van collageen-supplementen op acne te onderzoeken. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de oorzaak van acne kan variëren van persoon tot persoon en dat er verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Voorbeelden van factoren kunnen hormonen, stress en voeding zijn. Het kan dus zijn dat collageen-supplementen voor sommige mensen effectiever zijn dan voor andere, afhankelijk van de oorzaak van hun acne. Raadpleeg daarom altijd een dermatoloog of andere medische professional voordat u collageen-supplementen neemt voor een behandeling van acne. 

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat een gezonde levensstijl ook kan helpen bij het bevorderen van de collageenproductie en het verminderen van acne. Een gezonde voeding met voldoende vitamine en mineralen kan bijdragen aan een gezonde huid.

Conclusie 

Al met al kan collageen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van acne. Of het nu via microneedling of via supplementen gebeurt, het kan helpen om de huid te versterken en te genezen. Het is wel belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een dermatoloog of een andere medische professional. 

Bronnen 

Bolke, L., Schlippe, G., Gerss, J., & Voss, W. (2018, oktober). 

A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticit

 

y, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study

. Nutrients. 

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2494/pdf?version=1571296493

  Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J. D., & Oesser, S. (2014). Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. 

Skin Pharmacology and Physiology

27

(3), 113–119. 

https://doi.org/10.1159/000355523

  Wang, H. (2021). A Review of the Effects of Collagen Treatment in Clinical Studies. 

Polymers

13

(22), 3868. 

https://doi.org/10.3390/polym13223868