Werkt collageen voor de vermindering van cellulite?

Werkt collageen voor de vermindering van cellulite?

Introductie

Cellulite is een probleem dat veel vrouwen over de hele wereld treft, ongeacht hun leeftijd of gewicht. Hoewel er veel behandelingen en remedies beschikbaar zijn, blijft cellulite een hardnekkig probleem. Dit heeft ertoe geleid dat veel onderzoekers en gezondheidsexperts hebben gezocht naar manieren om cellulite te verminderen en te voorkomen. Een van de verbindingen die in deze context veel aandacht krijgt, is collageen.

 

Wat is cellulite?

Wanneer de bloedvaten vernauwd raken doordat de hoeveelheid vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt, is er sprake van cellulite. Vet, vocht en afvalstoffen kunnen minder goed worden afgevoerd door de verminderde bloedcirculatie. Hierdoor verhardt het bindweefsel en komen er onder de huid bobbeltjes en putjes tevoorschijn.
Cellulite komt vooral voor op de (boven)benen, armen en billen. Er komen dan putjes tevoorschijn op de benen, billen en armen. Cellulite is onschuldig. Ze noemen cellulite ook wel sinaasappelhuid, omdat de huidstructuur lijkt op de structuur van een sinaasappelschil. (Gezondheidsplein, 2022)

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken waardoor cellulite ontstaat. Het kan komen door genetische aanleg. Dit komt het meeste voor. Andere oorzaken zijn dieet, hormonen of te weinig lichaamsbeweging.
 

Behandeling van cellulite

Wanneer je last hebt van cellulite dan is er geen behandeling nodig, omdat het geen medische aandoening is, toch zijn er dingen die je kunt doen om het te verminderen en te voorkomen. Het beste is om te proberen om cellulite te voorkomen, aangezien het lastig is om ervan af te komen. Hieronder staan tips om cellulite te voorkomen en om het te verminderen.

 1. Drink genoeg water op een dag
  Wanneer je voldoende water drinkt worden afvalstoffen goed afgevoerd en dit draagt bij aan een gezonde vochthuishouding.

 2. Ontspan
  Probeer genoeg te rusten, zo min mogelijk te stressen en voldoende te slapen. Een volwassen persoon heeft acht uur slaap nodig, dus zorg dat je elke nacht gemiddeld acht uur slaapt.

 3. Let op je voeding
  Drink zo min mogelijk alcohol en vermijd vet en zout.

 4. Bindweefselmassage
  Vooral bindweefselmassage draagt bij aan het verminderen van cellulite. Dit stimuleert namelijk de doorbloeding, de afvoer van afvalstoffen en celvernieuwing, hierdoor wordt de huid gladder en strakker. Er zijn ook speciale massageapparaten beschikbaar die zijn ontworpen om cellulite te verminderen en de huidstructuur te verbeteren.


Werking van collageen op cellulite

We weten nu dat cellulite ontstaat doordat de hoeveelheid vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt. Een goede huidverzorging kan de zichtbaarheid van cellulite beïnvloeden. Dit komt omdat het collageenweefsel dat zich onder de huid bevindt, niet meer voldoende stevigheid biedt om de huid glad te houden. Als we ouder worden maken we minder collageen aan en dit is nou een belangrijk element wat onze huid jong en elastisch houdt. De huid wordt dus zwakker en hierdoor wordt de cellulite beter zichtbaar. Als je dus dagelijks collageen neemt is er een grote kans dat de cellulite minder zichtbaar wordt, omdat de huid ook weer gladder wordt.

Andere voordelen van collageen voor de gezondheid van de huid

Collageen biedt ook andere voordelen voor de gezondheid van de huid, zoals het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de hydratatie en het verbeteren van de algehele textuur van de huid. Het kan ook helpen om de huid te beschermen tegen schade door de zon en andere externe factoren.


Conclusie

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat collageen helpt tegen verminderen van cellulite. Het is gebleken dat het resultaat het beste zichtbaar is wanneer je 5 gram collageen neemt en dat dit vooral werkt bij vrouwen die een matige vorm van cellulite hebben en een BMI onder de 25 hebben. Bij vrouwen die overgewicht hebben en dus een BMI boven de 25 hebben werkt het ook, maar duurt het wat langer om hetzelfde resultaat te krijgen. Benieuwd naar ons collageen aanbod? Neem een kijkje bij onze producten en kom erachter welk collageenpoeder het beste bij jou past!


Veelgestelde vragen

 1. Wat is het beste middel tegen cellulite?

Er is geen enkel middel dat cellulite volledig kan genezen. Een combinatie van een gezonde levensstijl, dieet, lichaamsbeweging, hydratatie en specifieke behandelingen kan echter helpen om cellulite te verminderen en de huidstructuur te verbeteren.

 1. Hoe lang duurt het voordat collageen werkt?

De resultaten van collageenbehandelingen kunnen variëren afhankelijk van het type behandeling en de individuele reactie van het lichaam. Over het algemeen duurt het 8 tot 12 weken voordat de resultaten zichtbaar worden.

 1. Kan je ooit van cellulite afkomen?

Hoewel cellulite hardnekkig kan zijn, kan het met de juiste aanpak worden verminderd of voorkomen. Een combinatie van gezonde levensstijl, dieet, lichaamsbeweging en behandelingen kan helpen om de huidstructuur te verbeteren en cellulite te verminderen.

 1. Is collageen effectief?

Collageen is effectief bij het verbeteren van de gezondheid van de huid en kan helpen om cellulite te verminderen of te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om de collageenproductie te stimuleren, waaronder het nemen van supplementen, het volgen van een dieet dat rijk is aan collageen bevorderende voedingsmiddelen en het aanbrengen van collageen crèmes op de huid.